Taiteilijat

Olli Porthan

Professori Olli Porthan toimii Urkupäivät Kangasalla -tapahtuman taiteellisena johtajana.

Olli Porthan on eräs Suomen tunnetuimpia urkutaiteilijoita ja -pedagogeja. Hän opiskeli urkujensoittoa Sibelius Akatemiassa ja Amsterdamin konservatorisossa. Suoritettuaan urkujensoiton diplomitutkinnon hän antoi ensi-konserttinsa Helsingissä Finlandia-talossa 1983. Porthan on suorittanut musiikin tohtorin tutkinnon aiheenaan Johann Sebastian Bachin urkumusiikin tulkintakysymykset.
Olli Porthan on toiminut Sibelius-Akatemian urkumusiikin opettajana vuodesta 1980 ja professorina vuodesta 1988 lähtien.


Markku Mäkinen

Markku Mäkinen (s. 1973) valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta 1999. Hän suoritti A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin urkujensoitossa 1998 prof. Olli Porthanin johdolla ja cembalonsoitossa 2001 Kati Hämäläisen oppilaana. Opintojaan hän on täydentänyt lukuisilla koti- ja ulkomaisilla mestarikursseilla. .

Markku Mäkinen on toiminut vuodesta 2007 Kansainvälisen kirkkomusiikin kesäakatemian taiteellisena johtajana Virossa. Mäkinen toimii myös Helsingissä katolisen Pyhän Marian kirkon urkurina.


Hämäläis-Osakunnan Laulajat

Hämäläis-Osakunnan Laulajat, HOL, on vuonna 1929 perustettu Suomen vanhin akateeminen sekakuoro.
Kuorossa on 30-40 laulajaa, joista suurin osa on Helsingin yliopiston opiskelijoita. HOL esiintyy säännöllisesti Helsingissä ja Hämeessä. Vuoden 2009 Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa Hämäläis-Osakunnan Laulajat sai korkeimman mahdollisen arvostelun eli kolme kultaleimaa. 

80-vuotisjuhlan alla keväällä 2009 julkaistu Lehdellä − Among the Leaves sai erinomaiset arvostelut, valittiin vuoden kuorolevyksi ja oli ehdolla Emma-palkinnon saajaksi. Kuoroa on johtanut syksystä 2020 Hiski Wallenius.

Kuva: Pekko Korvuo

Hiski Wallenius

Hiski Wallenius (s. 1996) valmistui musiikin kandidaatiksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta keväällä 2018 kirkkomusiikin ja urkujen aineryhmästä suorittaen vuonna 2019 kuoronjohdon B-tutkinnon erinomaisin arvosanoin.

Wallenius toimii Hämäläis-Osakunnan Laulajien, HOL:n sekä Graduale-kuoron taiteellisena johtajana. Kevätkaudella 2021 hän vierailee Helsingin tuomiokirkon kamarikuoro Viva voxin johtajana. Hän on toiminut myös lääkärikuoro Medicanton taiteellisena johtajana sekä Suomen Laulun varajohtajana ja korrepetiittorina. Wallenius toimii niin ikään harjoittajana ja säestäjänä Cantores Minores – poikakuorossa, jossa hän itsekin lauloi lapsena.

Kuva: Heikki Tuuli


Kristiina Nietula

Sopraano Kristiina Nietula valmistui laulunopettajaksi Kuopion Konservatoriosta 1994. Vuonna 1997 hän suoritti laulunopettajan jatkotutkinnon. Syksystä 1997 lähtien hän opiskeli Sibelius-Akatemian oopperakoulutusosastolla professori Jorma Hynnisen johdolla. Vuodesta 1999 lähtien opettajana on toiminut myös Ritva Auvinen. Joulukuussa 2001 Nietula valmistui musiikin maisteriksi.

Nietula on tehnyt oopperarooleja mm. Kirmo Lintisen Voi vietävä (orava; Ooppera Skaala), W.A.Mozartin Figaron Häät (Susanna; Kuopio, Helsinki), G.Puccinin Gianni Schicchi (Lauretta; Sibelius-Akatemia, Vantaan Ooppera). Kesällä 2002 Nietula debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla Aarre Merikannon Juhassa. Nivalassa 2004-2006 Nietula esiintyi Ilkka Kuusiston Pula-oopperassa. 2009-2010 esiintyi Nivalassa Joonas Kokkosen Viimeiset Kiusaukset -oopperassa.


Rabbe Smedlund

Näyttelijä Rabbe Smedlund valmistui Svenska Teaterskolan i Helsingforsista (nyk. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu) vuonna 1977.
Smedlund on työskennellyt useissa eri teattereissa. Näitä ovat mm. Svenska Teatern i Helsingfors, Suomen Kansallisteatteri, Lillateatern, Ryhmäteatteri, Viirus, Klockriketeatern ja Tanssiteatteri ERI. Hän on esiintynyt myös Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Kokkolan Oopperakesässä.

Rabbe Smedlundin ääni on monille tuttu esimerkiksi Muumipeikosta (101 jaksoa), tv-dokumenttien lukijana ja radiokuunnelmista; hän työskentelee sekä suomen – että ruotsin kielellä
Rabbe Smedlund on esiintynyt myös monissa elokuvissa ja tv:ssä, mm. Kotikatu-sarjassa.
Smedlud on palkittu Bergbomska prisetillä ja Pro Finlandialla.
Rabbe Smedlud toimii Urkupäivät Kangasalla -tapahtuman konserttijuontajana.